Kişisel Web Sitesi

SOĞUK ALGINLIĞI VE ZAYIFLAMA İLAÇLARI TEHLİKELİ Mİ?

Geçtiğimiz günlerde yazılı ve görsel medyada ; soğuk algınlığı ve zayıflama ilaçlarında bulunan phenylpropanolamine=PPA maddesinin beyin kanamasına bağlı felç gelişmesine neden olduğu ve satışının yasaklanması gerektiği yönünde haberler yer almaya başladı .

FDA fenilpropanolamini piyasada olan tüm ilaçlardan çıkarmaya yönelik adımlar atmış ve tüm ilaç üreticilerinden fenilpropanolamin içeren ilaçları pazarlamamalarını istemiştir .

FDA’in yayınladığı halk sağlığı kılavuzunda , fenilpropanolamine bağlı hemorajik felç veya beyin içine kanama ile ilgili bilgiler yer almıştır.

PPA , reçetesiz satılan ilaçlarda , öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarında kullanılan bir kimyasal bileşiktir.

Yale Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmayla , PPA kullanımı ve kadınlarda felç arasındaki ilişki araştırılmıştır. Zayıflama ve soğuk algınlığı ilaçlarını kullanan kadınlar arasında , ilaç kullanımına başladıktan sonra 3 gün içerisinde artan hemorajik felç riski belirlenmiştir. Yapılan çalışma , hemorajik felç riskinin çoğunlukla kadınlarda olduğunu gösterse de , erkekler de risk altında olabilirler.

Reçetesiz İlaçlar Tavsiye Komitesi (The Nonpresription Drugs Advisory Committee ) , Yale Üniversitesi’nde yapılan bu çalışmayı değerlendirmiş ve uzun süreli kullanımda PPA ‘nin güvenli olarak kabul edilemeyeceği sonucuna varmıştır.

PPA kullanımı ile oluşabilen hemorajik felç riski çok düşük olsa bile , FDA , diğer alternatif yolların doktor ve eczacılar ile tartışılıp bulunmasını önermektedir.

1-FDA bugün neyi önermektedir?

FDA ilaç firmalarından gönüllü olarak fenilpropanolamin içeren ilaçların üretimine son vermelerini istemiştir. Ayrıca , PPA içeren ilaçları kullananlar da uyarılmıştır .

2- PPA nedir?

Fenilpropanolamin , konjestionu(şişkinlik , ödem) ve burun akıntısını gideren nasal dekonjestan ve zayıflatıcı ilaçlarda ise iştahı kontrol altına alan bir maddedir.

3- Uzun senelerdir kullanılan PPA neden güvenilir değildir?

PPA uzun senelerden beri kullanılmaktadır ve ilacı alan çok az insan felç geçirmiştir. Yale Üniversitesi’nde yapılan çalışmada ise , bu sayının ilacı almayanlara göre çok daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Hemorajik felç riski çok düşük olsa bile , yan etkinin ciddiyeti ve kimin risk altında olduğunu belirleyememe sebebinden dolayı FDA’in ciddi endişeleri vardır. Yapılan çalışmalar ışığında FDA tarafından PPA’nin kar-zarar ilişkisi değerlendirilmiş ve bu maddeyi içeren ilaçların kullanılmaması önerilmiştir.

4- PPA kullanımında yüksek riskli gruplar var mıdır?

Yapılan çalışma , hemorajik felç riskinin çoğunlukla kadınlarda olduğunu gösterse de erkekler de risk altında olabilirler.

5- Hangi ilaçlar PPA içerir?

 A-ferin kapsül , A-ferin forte film tablet , A-ferin tablet , Alfarol tablet , Apex kapsül , Babyrhinol şurup , Cetaflu forte tablet, Contex kapsül , Corsal kapsül , Coryban –D kapsül , Ekorinol şurup , Forza tablet , Grekon tablet , Katarin kapsül, Kongest tablet , Parol cold kapsül Rhinopront süspansiyon , Rhinotussal süspansiyon , Theraflu forte film tablet ,  Triaminic tablet , Triaminic damla, Tuseptil şurup .

Bu ilaçların bir çoğu PPA yı çıkarıp yerine başka bir etken madde koyarak formül değiştirdiler. Aynı ya da benzer adla piyasadalar. Bu isimdeki ilaçların içeriğinde phenylpropanolamine yoksa kullanılabilir.

 6- Ailem PPA içeren ilaçlar kullanmaktadır , herhangi bir tehlike söz konusu mudur?

 Yapılan çalışmada , zayıflama ve soğuk algınlığı ilaçlarını kullanan kadınlar arasında , ilaç kullanımına başladıktan sonra 3 gün İçerisinde artan hemorajik felç riski belirlenmiştir. Hemorajik felç riski çok düşük olmakla beraber , ilacın derhal kesilmesi ve alternatif ilaçların kullanılması önerilmektedir.

 

 

Bir Cevap Yazın